Skip to content Skip to footer

Pravila igre

OGREVANJE

Z ogrevanjem zmanjšamo možnost poškodb, povečamo učinek mišičnega dela, pospešimo delovanje srca in dihalnega sistema ter povečamo prekrvavljenost.

OSNOVE

Paeyball se igra na igralni mizi, ki je z golom razdeljena na dve igralni polji. Cilj igre je pravilno udariti žogo čez ali skozi gol (odvisno od vrste igre). Če nasprotniku uspe pravilno vrniti žogo, pride do izmenjave.

SERVIS

Igra se prične s servisom. Žoga je poslana v igro s servisom tako, da jo igralec pravilno udari čez ali skozi gol proti nasprotniku.

Pri igrah, kjer mora žoga preleteti gol, se mora žoga najprej enkrat odbiti na igralnem polju igralca, ki servira, nato preleteti gol in se dotakniti igralnega polja nasprotnika.

Ko se servirana žoga dotakne gola ali roba mize, se to šteje kot dotik pri servisu in servis se mora ponoviti. Trije zaporedni dotiki pri servisu veljajo za napako in točko dobi nasprotnik.

V igrah, kjer mora žoga preleteti gol, mora ob servisu biti cela žoga za končno linijo igralnega polja serverja. V igrah, kjer mora žoga potovati skozi gol, mora biti rob žoge v stiku s končno linijo igralnega polja.

Vsak igralec ima po en servis, servisi se izmenjujejo. Igralca po vsakem končanem nizu zamenjata igralno stran.

VRNJEN UDAREC (RETURN)

V igrah, kjer mora žoga preleteti gol, mora vrnjena žoga preleteti gol in se dotakniti igralnega polja nasprotnika.

Med izmenjavo se žoga lahko dotakne gola in/ali roba mize.

Izmenjava traja tako dolgo, dokler žoga ne pade na tla ali je nasprotnik ne uspe pravilno vrniti.

Če se žoga odbije od gola in ne udari ob igralno polje ali ob tla (v igrah, kjer mora žoga preleteti gol) ali žoga ne pade na tla (v igrah, kjer mora žoga potovati skozi gol), potem je takšna žoga še v igri in jo lahko igralec ponovno udari.

TOČKOVANJE

Igralec, ki zmaga posamezno izmenjavo, dobi točko. Igralec dobi točko:

  • če nasprotnik ne izvede pravilnega servisa ali ne vrne udarca na pravilen način;
  • če se žoga po servisu trikrat zapored dotakne gola ali roba mize;
  • če nasprotnik žogo ujame, drži, vrže ali jo nosi;
  • če se nasprotnik med izmenjavo dotakne igralnega polja ali gola ali premakne mizo;
  • če nasprotnik udari žogo z delom telesa, ki ni dovoljen glede na vrsto igre;
  • če nasprotnik med izmenjavo s katerim koli delom telesa prestopi namišljeno sredinsko črto med obema igralnima poljema;
  • če se nasprotnik med izmenjavo dotakne igralne površine.

En niz se igra, dokler eden od igralcev ne doseže 7 točk ali več, dobljenih z dvema točkama razlike. Igralec, ki osvoji tri nize, zmaga v igri.

POSEBNOSTI

Obstaja veliko različnih načinov igranja iger. Vsaka od njih se imenuje drugače.

V igri Grasshopper se mora vrnjena žoga najprej enkrat odbiti na igralnem polju igralca, ki vrača udarec, nato preleteti gol in se dotakniti igralnega polja nasprotnika.

V igri Alley-Oop Paey mora igralec žogo vrniti z dvema dotikoma, pri čemer mora biti prvi dotik z roko, drugi pa z glavo.

V igri Under-Over morata servirana žoga in prva vrnjena žoga potovati skozi gol, druga in tretja vrnjena žoga pa morata potovati čez gol in tako naprej v enakem vrstnem redu.

V igrah Total in Absolute lahko vrnjena žoga potuje čez ali skozi gol. Ko servirana ali vrnjena žoga potuje čez gol, je dovoljeno, da se žoga dotakne gola, mize ali obojega.

V igri Absolute je dovoljen (ni pa obvezen) en odboj žoge ob tla.

V igri dvojic (po dva igralca na vsaki strani) se igralci pri servisu izmenično menjujejo. Vsak igralec ima po en servis.

Paeyball, podjetje za storitve, posredništvo in trgovino, d.o.o.

Petanjci 63b | 9251 Tišina | Slovenija

Pridružite se nam na družbenih omrežjih
Zahtevajte ponudbo / Pišite nam    © 2022 Paeyball je patentiran izdelek in registrirana blagovna znamka. Vse pravice pridržane.